href="mailto:uh!pont!pegsomav!kukac!pegsomav" class="headMail">E-mail: uh!pont!pegsomav!kukac!pegsomavCím: 4287 Vámospércs, Bagaméri út 5.

Oktatás

Főoldal / Oktatás / Duális felsőoktatás

Duális felsőoktatás

Cégünk a duális rendszerű felsőoktatási képzésben együttműködési megállapodással rendelkezik a Debreceni Egyetemmel gépészmérnöki alapszak, valamint műszaki menedzser mesterképzési szak valamint a Nyíregyházi Egyetemmel gépészmérnöki alapképzési szak tekintetében.

 

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán a gépészmérnöki képzés több évtizedes múltra tekint vissza, így a Debrecenben gépészmérnökként végzettek ma a régió iparvállalatainak meghatározó szakemberei. A gépészmérnöki alapszakot a Debreceni Egyetem duális képzési formában a 2015/16 tanévtől indította el, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend.

 

A képzés duális jellege abból adódik, hogy a gyakorlati oktatás a Műszaki Karon kívül – a képzési idő felében – A Vámosgép Kft-nél történik. A duális hallgató a szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi a felsőoktatási intézménynél (intézményi szakasz). Ezt követően (december-január és május-július hónapokban, illetve augusztus egy részében, tehát a vizsgaidőszak és a tanulmányi szünidő alatt) vesz részt a vállalati oktatáson és gyakorlaton. A hallgatók a tanulmányok ideje alatt hallgatói munkavállalói státuszban vannak, és fizetést kapnak.

 

A szak Vámosgép Kft által biztosított specializációja:

- üzemeltető-karbantartó specializáció

 

Az üzemeltető-karbantartó gépészmérnök a gépész alapozó és szaktárgyak, valamint az általános technológia folyamatok, illetve a karbantartás-elméleti ismeretek alapján képes ellátni az alkalmazott megmunkáló gépek, erőgépek, hőtechnikai berendezések, szállító és anyagmozgató gépek, villamos hajtások, ipari robotok üzembe helyezésének, üzemeltetésének és felújításának feladatait, valamint ezek rendszerben történő gazdaságos üzemvitelét. 

A specializációt végzett mérnök alkalmas a gépi berendezések karbantartásának tervezésére, irányítására, fejlesztésére, a logisztikai rendszerek működtetésére, fejlesztésére; a karbantartás helyzetének komplex, műszaki-gazdasági megítélésére, a fejlődési tendenciák értékelésére; a karbantartási rendszer elméletileg megalapozott korszerű kialakítására, a termelés/szolgáltatás szempontjainak figyelembevételére. 

Képes továbbá a gépészeti jellegű eszközök karbantartási (ápolási-gondozási, ellenőrzési, javítási) folyamatainak, technológiáinak tervezésére, irányítására; a műszaki diagnosztika korszerű eljárásainak és eszközeinek alkalmazására; illetve irányítási és végrehajtási szinten a karbantartási rendszer kiválasztására, megvalósítására és fejlesztésére. 

 

 

 

A duális képzés a gyakorlatigényes alap- és mesterképzési szakokon folytatott képzések azon formája, amelyben a szakmailag minősített Vámosgép Kft-nél folyó gyakorlati képzés tantervi tartalmánál, struktúrájánál és a vállalatunknál töltendő, megnövelt óraszámánál, valamint az e képzési formában megszerezhető munkatapasztalatokkal növelik a hallgatók szakmai kompetenciáját. Ezáltal a hallgatók már az elméleti képzéssel párhuzamosan elsajátíthatják a vállalati munkavégzés kultúráját. 

 

A duális képzés esetében a Vámosgép Kft. előre meghatározott módon a felsőoktatási intézmény tananyagához szorosan illeszkedve, formálisan is oktatja a hallgatókat a képzés során. E képzési rendszer segítségével olyan munkaerő kerül ki a felsőoktatásból, amely azonnal, több éves továbbképzés, és további anyagi ráfordítás nélkül képes belépni a munka világába. 

 

Összegezve ez a képzési forma gyors és hatékony eszköz a minőségi munkaerőhiány pótlására.

 

A természettudományi alapokkal rendelkező műszaki szakemberek gépészmérnökké válva alkalmasak gépek, készülékek, berendezések, szerkezetek konstrukciós tervezésére, gépi technológiai műveletek szakszerű irányítására és végrehajtására, a minőségirányítási rendszerek létrehozására, fenntartására és fejlesztésére.

 

 

 

A mesterképzési szak képzési célja, az elsajátítandó szakmai kompetenciák: a képzés célja olyan mérnökök képzése, akik természettudományi, műszaki és informatikai, gazdálkodási- és szervezéstudományi, valamint nyelvi ismereteik, készségeik révén képesek komplex műszaki-gazdasági feladatok menedzselésére, azaz a technológiai folyamat műszaki és gazdasági megtervezésére, megszervezésére, a megvalósítás irányítására és az eredmények számbavételére, értékelésére, valamint a gazdálkodás- és szervezéstudományi tanulmányok doktori képzés keretében való folytatására is.

 

A képzés duális jellege abból adódik, hogy a gyakorlati oktatás a Debreceni Egyetem Műszaki Karán kívül – a képzési idő felében – a Vámosgép Kft-nél történik. A duális hallgató a szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi a felsőoktatási intézménynél (intézményi szakasz). A szorgalmi időszak alatt heti két napot tölt a hallgató a Vámosgép Kft-nél. A hallgatók a tanulmányok ideje alatt hallgatói munkavállalói státuszban vannak, és fizetést kapnak.

Ezen HONLAP létrehozása a Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportfejlesztési Koordinációs Főosztályaáltal koordinált 01-KKM-EXPORTKOORD-2020 referenciaszámú támogatott pályázat keretében valósult meg .
Pályázati azonosító: KKM/10371/2020/Adm.
Széchenyi 2020Széchenyi 2020